Guatemala

Verblijven bij een lokaal gezin in Xela

on
20 maart 2019

Tijdens onze reis door Guatemala verbleven we twee nachtjes bij een lokaal gezin in Quetzaltenango, een stad ver in de westerse hooglanden van Guatemala. Tijdens dit verblijf maakten we kennis met ons gastgezin, en kregen we zo een kijkje in het leven van een lokaal gezin.

Xela

Quetzaltenango wordt ook wel Xela genoemd (je spreekt het uit als sheh-la), en het is een van de grotere steden in het land. Daar merk je niet heel veel van tijdens je verblijf. Het is een rustige stad, met een relaxte sfeer. De omgeving is ideaal voor wandelaars. Zo kan je er een meerdaagse trip doen naar Tajumulco, het hoogste punt van Centraal Amerika. Het gebied staat ook bekend om zijn hotsprings. In elk omliggend dorpje barst het van de openbare Baños. Dit zijn in dit geval geen toiletten maar warme baden waar de locals veel gebruik van maken. Voor de toeristen zijn er de Fuentes Georginas. Een natuurlijke hotspring met verschillende warme baden in de open lucht.

Het gastgezin

Verblijven bij mensen thuis is altijd een ervaring, je krijgt een kijkje in het leven van je hosts en hun cultuur. Daarnaast is het ontzettend leuk om nieuwe connecties te maken en van elkaar te leren. Wij waren bij binnenkomst al meteen verkocht, mede omdat er twee hondjes enthousiast begonnen te blaffen toen we aanbelden. Naast het warme welkom van de honden werden we nog warmer verwelkomd door onze gastvrouw Noemi. Een ontzettend lieve vrouw, hoewel ze alleen Spaans spreekt kon ook ik (met bijna geen kennis van Spaans) haar goed begrijpen. Door haar duidelijke uitspraak, langzame praten en gebruik van handgebaren zorgde ze ervoor dat ik er niet buiten viel. Ik werd meteen ook gemotiveerd om mijn Spaans te oefenen, en ben nu al bijna een maand verder elke dag een paar minuten Spaans te leren op Duolingo (een handige app om een nieuwe taal te leren)!

De rest van het gezin bestond uit vader Herson, een Engelse docent, dochters Lucy & Vivi en Abuela (oma’s naam zijn we vergeten). Ook heeft het gezin een werkster, die ten tijde van ons bezoek met een (bijzonder stil) pasgeboren zoontje op haar rug gewikkeld liep. De vader en dochters kunnen heel goed Engels, dat maakte de communicatie voor mij iets makkelijker. Het meeste contact heb je als gast met Noemi, maar tijdens het eten is vaak een groot deel van het gezin aanwezig. Tijdens ons verblijf werden we gepamperd met lekkere maaltijden en leuke gesprekken met het hele gezin. We hebben nieuwe kaartspelletjes gespeeld, en veel geleerd over hoe het is om een Guatemalteek te zijn. Het was voor ons niet de eerste keer dat we in een Homestay verbleven, onze eerste ervaring hiermee was in de Casa Particulares van Cuba. Dit is ons ontzettend goed bevallen en hoewel we het heerlijk vinden om een privé plekje te hebben in een hotel of resort, is verblijven in een Homestay een fijne afwisseling. En een mooi moment om meer van de bestemming te weten te komen. Vaak zijn de gastgezinnen net zo nieuwsgierig naar jou als jij naar hen. Dit zorgt voor leuke gesprekken en ervaringen.

Tips

Ik zou iedereen aanraden af en toe het hotel in te ruilen voor een authentieke ervaring als deze. Door in een homestay te verblijven zorg je ervoor dat de lokale bevolking profijt heeft van jouw bezoek door middel van een eerlijk inkomen. Ook is het een goede manier om het land, de mensen en de gewoontes van de lokale bevolking te leren kennen. Daarnaast is het een hele mooie manier om nieuwe contacten te leggen. Wij hebben onze Homestay geregeld via Petra, de reisexpert van Guatemala bij Better Places. Zij kent dit gezin persoonlijk en kan je helpen een reis te plannen, helemaal op maat!

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT