Guatemala

Mijn Maya sterrenbeeld

on
4 juli 2019

De Maya sterrenbeelden zijn gebaseerd op je geboortedag en jaar, maar dan wel volgens de Maya kalender. De Maya’s hebben 3 kalenders, de Haab, de Tzolk’in en de Long Count. De Haab heeft 365 dagen en 18 maanden van 20 dagen. Er is ook 1 maand van 5 dagen, volgens de Maya’s brengen deze 5 dagen ongeluk. In de buitenste ring van de kalender vind je deze 19 maanden, daarna volgt er de ring met 20 dagen. Deze kalender lijkt het meest op onze huidige kalender en is gebaseerd op zonneobservaties en het draaien van de aarde. Daarnaast hebben de maya’s ook nog een kalender genaamd de Universal Cycle of de Long Count. Een zo’n cyclus is minimaal 5126 jaar maar hoe deze berekening precies werkt weet ik niet. Dit is de kalender die ook wel bekend is van de film 2012, de cyclus van de Long Count kalender liep toen namelijk af en zou weer opnieuw beginnen.

De Tzolk’in

De Tzolk’in kalender heeft 260 dagen met 20 periodes van 13 dagen en kan samen met de Haab kalender worden gelezen. Samen komen ze tot een 52-jarige cyclus waarbij de hele kalender rond is gegaan. De Tzolk’in kalender is voornamelijk gebaseerd op spirituele energie en heeft weinig verband met astrologie, sterren en de zon. De dagen in elke periode krijgen een dagteken, en worden ook genummerd van 1 tot 13. Omdat 20 niet deelbaar is door 13, zijn de twee reeksen niet gesynchroniseerd met elkaar en heeft elke dag van het jaar een andere combinatie.

Elke dag van de cyclus van 20 dagen van de Tzolk’in heeft een eigen dagteken/spirit die ook wel een Nawales genoemd wordt door de Maya’s. Deze Nawales beschrijven je ziel, karakter en bestemming in het leven. Je kunt de Nawales zien als een individueel levensdoel waarvoor bewust wordt gekozen door op die dag te worden geboren. Deze cyclus van 20 Nawales staat afgebeeld op de kalender in de 3e cirkel.

De cyclus van 13 dagen heet Trecana en aan elke Trecana hangt een energie of Tones. Elk van deze Tones heeft een andere vibratie en heeft daarom een ​​unieke invloed op ons. De Mayas zien het laatste en hoogste nummer van de Tones (13) als goddelijk, zo werden bijvoorbeeld personen die op een 10 of hoger werden geboren vaak (spirituele)leiders. Een Tones is niet iets wat gekozen kan worden, het is een missie die ons vanuit het universum wordt gegeven volgens de Maya’s. De binnenste cirkel geeft de 13 Tones weer.

De Tzolk’in heeft 260 verschillende combinaties met Nawales en Tones. En omdat 260 combinaties niet een volledig jaar omvatten verschilt het ook nog eens per geboortedag en jaar wat je Nawales en Tones zijn. Je kunt in principe elke individuele cirkel in de kalender zoals afgebeeld los van elkaar draaien, dit geeft ontzettend veel verschillende mogelijkheden. Er zijn verschillende websites die voor je berekenen wat je Maya sterrenbeeld is en wat de betekenis is van jouw Nawales en Tones combinatie.

Onze sterrenbeelden

Ik vond het zelf heel erg leuk om te horen dat ik niet alleen het tofste dier had als Nawales -> de Jaguar, (in Maya de Ix) maar ook nog eens de hoogste Tones, namelijk 13. De mannen die onze sterrenbeelden voorlazen hadden het maar te doen met Xander als mijn partner, en hij kreeg wat bemoedigende klopjes op zijn schouder. Xander zelf heeft het Hert als Nawales (in Maya de Kej) en heeft Tones nummer 7. Het lijkt wel wat te verschillen per locatie hoe de verschillende Nawales heten, want onder andere de Kej konden we niet meer terug vinden op bovengenoemde website. Wat we wel leuk vonden was dat de beschrijvingen redelijk klopten met onze persoonlijkheden, en we onszelf en elkaar zeker wel in een aantal punten herkenden.

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT