Guatemala

Chi chi markt; waarom je deze beter kunt overslaan..

on
30 juli 2019

Je hebt er vast al over gelezen in gidsen, van andere reizigers gehoord of flyers zien liggen in de tourist offices rond Guatemala: Mercado de Chichicastenango. Het is een van de grootste en meest bekende markten in heel Midden-Amerika. Te vinden in het kleine inheemse Maya-dorp Chichicastenango, in de volksmond ook wel Chi Chi genoemd. Het dorp is te vinden in de westelijke hooglanden van Guatemala. De markt is de grootste attractie van de stad en wordt elke donderdag en zondag gehouden. Je vindt er kleurrijke textielen, verse producten, traditionele kleding en meer.

Wat wij van de markt vonden

Toch vonden wij het geen leuke markt, en hadden we achteraf gezien dit uitje graag omgeruild voor een andere excursie of een dagje niksen. Afgezien van het feit dat het een grote drukke markt is vol toeristen is het ook nog eens enorm veel van hetzelfde qua producten en is het lastig authentiek en echt te onderscheiden van namaak en nep. Je baant je een weg door het doolhof van verkopers, langs stallen met souvenirs, sieraden, tassen, textiel en andere kleine en grote frutsels. Daarnaast wordt je bij elke stal, op elke hoek en bij elke volgende straat aangesproken door verkopers. Met Engels kom je vaak niet heel ver in Guatemala, maar op deze markt hoorden we verkopers de gerepeteerde verkoopsleuzen allemaal gebruiken. Soms werden we zelfs achtervolgd door een hardnekkige verkoper, ondanks dat we ze meerdere keren beleefd afwezen.

Geen fan

Bij aankomst stroomden we uit een van de vele toeristenbussen het terrein op. De meeste toeristen maken van deze gelegenheid gebruik om een ​​paar herinneringen aan hun reis te kopen, dit was ook ons doel. Maar met al deze toeristen komen ook hogere toeristen prijzen, die we helemaal niet gewend waren in Guatemala. We kregen zo’n 5 uur de tijd om de markt te zien voor de bus weer terug zou vertrekken. Daar schrokken we wel van, het was voor ons veel te lang. Na anderhalf uur waren we al uitgekeken en vielen we in herhaling. Nog een straatje met dezelfde textielen, sierraden en souvenirs. Niet te langzaam lopen, niet te lang en nieuwsgierig kijken naar een product, geen interesse tonen om zo de verkopers zoveel mogelijk te omzeilen. Na de 100ste keer zou je graag zien dat ze meteen stoppen na een beleefde ‘No, gracias’, maar helaas. Hier geloven ze heel duidelijk in de aanhouder wint, een verkooptechniek die bij ons alleen maar irritatie en boosheid opwekt.

Zoek naar authentieke marktjes

Nou is dit natuurlijk niets nieuws voor een markt. Als je het niet erg vindt nee te moeten blijven verkopen, lastig gevallen te worden door verkopers en je over het algemeen graag markten bezoekt dan moet je er ook zeker eens langsgaan. Ook als je op doortocht bent is het echt wel een kijkje waard. Ik zou er alleen niet al teveel tijd voor uittrekken, en zeker geen 5 uur vertoeven. Voor ons was het zeker niet wat we ervan verwacht hadden. Ten eerste is een dergelijke setting veel te vol met langzaamlopend volk, en te tweede zijn wij helemaal niet van die prulkopers. We hebben meerdere kleinere markten gezien in Guatemala die veel authentieker en fijner waren. Wat ons betreft waren dat betere plekken om souvenirs aan te schaffen. Voor je rust, maar ook je portemonnee!

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT