Guatamalteeks koken als een pro
Een van de eerste stops in Guatemala was het meer van Atitlán. Dit prachtige meer in de zuidwestelijke hooglanden van Guatemala is omgeven door vulkanen, steile groene heuvels en maya dorpen. Wij verbleven in het grootste en drukste dorp rondom het meer; Panajachel.
Panajachel
Het plaatsje is makkelijk beloopbaar en er zijn een aantal leuke restaurantjes te vinden aan de hoofdstraat. Een echte aanrader is het Sunset Café aan het einde van de hoofdstraat. Je kunt hier heerlijk cocktails drinken in de zon, en aan het einde van de dag is het een prachtig uitkijkpunt om de zon weg te zien zakken achter de bergen en vulkanen aan de overkant van het meer. Overdag en in de avond in Panajachel vind je een markt in de hoofdstraat. Hier vind je veel kleding, souvenirs en felgekleurde Latijns Amerikaanse kleden en doeken die je kunt kopen.
Wist je dat alle maya stammen een eigen kleur-’code’ hebben? Je kunt aan de authentieke kleding van de maya vrouwen zien uit welke stam ze komen. Elke stam heeft namelijk zijn eigen kleurcombinaties en patronen. Dat betekent ook dat je vaak op een lokale markt veel van dezelfde kleuren terug ziet komen, en op een andere lokale markt zijn dat weer hele andere kleuren en patronen.

San Juan
Voor onze kookworkshop namen we de boot naar San Juan La Laguna, aan de overkant van het meer. Van de bewoners in San Juan bestaat 95 procent uit Tz’utujil, één van de 21 etnische Maya-groepen die in Guatemala wonen. In de haven van San Juan ontmoeten we onze gids voor de dag. Ze nam ons mee naar het lokale marktje waar we ook aan onze kok werden voorgesteld; een jonge Tz’utujil vrouw. Op de markt haalden we verse groenten, kruiden, en kip. We namen onze boodschappen mee naar het huis van onze kokkin. Daar aangekomen kreeg Dianthe een traditionele Tz’utujil outfit aan en begonnen we aan ons traditionele Guatamaleese gerecht.
Thuis bij de locals

Het huis zelf stelde niet heel veel voor. Het waren verschillende kamers rondom een binnenplaats. Hier woonde het hele gezin van onze kokkin (incl. schoonouders, schoonbroer/zus, nichtjes/neefjes en haar eigen gezin). De keuken was voorzien van een gasfornuis/oven, een tafel, 4 stoelen en een kast. Er was nog een andere ruimte aan de binnenplaats die ook diende als keuken en was voorzien van een ouderwetse stenen kookplaat met hout als brandmiddel. Deze gebruikten we om mais tortillas te maken. De overige kamers waren ook relatief leeg. Het gaf ons een goed beeld van hoe het lokale leven er daar voor een gezin uitzag.
Het gerecht zelf was niet heel bijzonder, een lekkere kippensoep met groenten. Wat wel heel bijzonder was waren de gesprekken met onze gastvrouw. We hebben heel veel geleerd over de lokale cultuur en gewoontes, hoe het leven er daar uit ziet, maar ook hoe ze naar de rest van de wereld keek. De kokkin sprak alleen Spaans, maar onze gids hielp met vertalen voor Dianthe.

Muurschilderingen
Na na een aantal uur koken, praten en eten vervolgden we onze reis door San Juan La Laguna met onze gids. We kregen namelijk nog een tour langs de muurschilderingen van het dorpje. Deze muurschilderingen zijn gemaakt door verschillende artiesten en weerspiegelen de geschiedenis, tradities en het geloof van de oude Tz’utujil maya cultuur. Aan het einde van de tour hebben we onze maya ’sterrenbeelden’ laten lezen.
Al met al was het een hele volle maar wel geslaagde dag. We hebben meteen heel veel over de Maya cultuur geleerd, en contact gelegd met de lokale bevolking. Het was een mooie introductie in Guatemala en het moois dat het land en de bevolking te bieden heeft. Hoewel er ontzettend veel activiteiten te doen zijn rondom het meer van Atitlán raden we je zeker aan een activiteit te kiezen die je in contact brengt met de lokale bevolking!