Guatemala

Indrukwekkend Tikal

on
16 maart 2019

Als je naar Guatemala reist dan wil je Tikal niet missen. Zorg ervoor dat je er ook meteen verblijft in 1 van de 3 hotels binnen het natuurpark. Je kunt dan namelijk de ruïnes ervaren zonder andere toeristen!

Tikal was een van de grootste machtige Maya steden in het Noord-Oosten van Guatemala. Tegenwoordig staat het nog vol prachtige ruines van paleizen, tempels en piramides. Veel van de ruïnes zijn nog overwoekerd met jungle, andere zijn volledig uitgegraven en gerestaureerd. Je kunt er uren rondlopen door de jungle. Ook kun je sommige van de tempels en piramides zelf beklimmen!

Tijdens ons bezoek verbleven we in de Jaguar Inn. Een mooi Eco hotel net naast de entree van Tikal. We verbleven in een mooie ruime bungalow met een eigen veranda+hangmat. De gastheer sprak heel goed engels en was ontzettend behulpzaam. Omdat er naast het bezoeken van de ruïnes niet heel veel te doen is in de omgeving van Tikal, en het er goed warm was, hadden we graag een zwembad gehad bij het hotel. Er zijn nog twee andere hotels te vinden bij de ingang van Tikal, en er is een campingplaats. Beide andere hotels beschikken wel over een zwembad. De Jungle lodge was een goed alternatief geweest als deze niet al vol was geweest!

De dag na aankomst in de Jaguar Inn stonden we onmenselijk vroeg op voor onze sunrise tour. Om 04:00h verzamelden we voor ons hotel met zaklampen. Een familie brulapen was al wakker en maakten een inmens hard geluid vanuit de bomen. Onze gids nam ons mee het park in en leidde ons in het donker naar de hoogste tempel van Tikal. Deze beklommen we en bovenaan gekomen namen we plaats tussen de andere groepjes toeristen. Samen wachtten we op de zonsopgang, en het ontwaken van de jungle. Hoewel we de zon niet konden zien opkomen vanwege de mist en bewolking was het fascinerend om te zien en horen hoe de jungle wakker werd. Het werd steeds lichter, en daarbij kwam steeds meer geluid van honderden verschillende soorten vogels, van brulapen en andere wilde dieren.

Tijdens de sunrise tour heeft onze gids uitleg gegeven over de verschillende gebouwen, waarvoor ze dienden, en hoe oud ze waren. Van onze buurman in de Jaguar Inn kregen we op de dag van onze aankomst de tip om na 15:00h het park in te gaan. Dan zouden alle toeristenbussen vanuit Flores en andere plekken weer zijn vertrokken, en heb je nog tot 18:00h de tijd om de ruïnes te bewonderen zonder hordes toeristen. Na onze sunrise tour hebben we dan ook niet verder rondgelopen in het park. We namen de tijd om te ontbijten, de oogjes nog even dicht te doen, en een boekje te lezen aan het zwembad van een van de andere hotels in de buurt.

Rond half 3 liepen we weer het park in, we kozen het pad naar een afgelegen gebouw en het was al meteen uitgestorven. Het hele gebied waarop ruïnes te vinden zijn is enorm. Je bent er zo uren zoet mee. Omdat het bijna geheel bedekt is met jungle is er vaak schaduw om in te lopen. En gezien de temperaturen overdag is dat niet vervelend.
We zagen ontzettend veel verschillende gebouwen, beklommen er een aantal, zagen veel verschillende wilde dieren, en eindigden onze tocht op het Main Plaza. Het was ondertussen al na 5en en zelfs het Main Plaza was ondertussen leeg, op een enkele andere toerist na. We vonden het prachtig, indrukwekkend en bizar. Zeker toen wij met z’n tweetjes overbleven temidden van deze enorme gebouwen vol geschiedenis. Echt een aanrader!!

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT