Guatemala

Deze vulkaanhike wil je echt doen Acatenango

on
9 maart 2019

Als je net als ik nog nooit een actieve vulkaan hebt gezien, dan is deze hike dé activiteit voor jouw reis langs Antigua, Guatemala. En eerlijk gezegd denk ik dat deze hike voor ieder ander ook een aanrader is. Want ik vond het een van de vetste ervaringen van onze hele reis door Guatemala en Belize!

De hike

Tijdens de 5 uur durende klim tot het basecamp op de Acatenango vulkaan (dit is inclusief pauzes, dus tel uit je winst!) ga je door verschillende klimaatgebieden. Je begint met een zwaar stuk, in de hete zon, met een losse ondergrond van vulkaangrind. Tijdens dit eerste uur loop je vrij steil omhoog door de landbouwvelden op de vruchtbare grond van de voet van de vulkaan. Wanneer je aankomt bij de ingang van het natuurpark bevind je je in het tweede klimaatgebied. Dit is een prettig stuk om in te lopen. Een vochtige jungle, met veel schaduw van de bomen en begroeiing, dus lekker koel tijdens het klimmen. Het kan hier vanwege de hoge vochtigheid wel wat glibberig zijn, maar met een beetje goed profiel op je zolen is dit stuk heel goed te doen. Daarna kom je in het 3e klimaatgebied, hier vind je naaldbomen en wordt het weer wat warmer. Gelukkig bieden de bomen nog wel wat schaduw, en als het niet hard waait kan je er nog heerlijk in je t-shirt lopen (en een dikke laag zonnebrand voor mijn gevoelige huidje). Dit gedeelte van de wandeling is het makkelijkste omdat het vrij vlak is. Hier bevindt zich ook het basecamp, met een prachtig uitzicht op de actieve Fuego vulkaan

To the top!

Het laatste stuk van de hike naar de top van de Acatenango is nog zeker 1 uur lopen en zit boven de bomen grens. Dit is een steil stuk met veel los vulkaangrind. Dit gedeelte van de wandeling doe je aan het eind van de middag om de zonsondergang op de top mee te kunnen pakken. Of je bewaard hem voor de vroege ochtend (je staat dan om 4 uur in de ochtend op) om de zonsopgang te zien vanaf de top van de vulkaan. Dit is afhankelijk van je gids, en de bewolking. Wij deden hem op dezelfde dag als de 5 uur durende klim, om de zonsondergang te kunnen zien, en om wat langer te kunnen ‘uitslapen’ de volgende ochtend

De moeite waard

Het uitzicht is prachtig, beide de zonsondergang als de zonsopgang waren als uit een film. Zodra het donker werd zag je dat de uitbarstingen van de naastgelegen vulkaan Fuego, die overdag alleen maar rook leken, ook vol vuurrode lava zaten. Het rommelen van de vulkaan deed mij denken aan onweer, en soms voelde je de grond een beetje trillen bij een harde knal. Hoewel ik bang ben voor onweer, had ik voor deze vulkaan en zijn gebrom alleen maar ontzag. Ik kon er wel naar blijven kijken…

Hoewel het ondertussen niet meer volledig off the beaten track is, en er behoorlijk wat actievelingen zijn die deze wandeling elke dag maken is het zeker de moeite waard. Je komt relatief weinig mensen tegen onderweg, en bent vooral in de weer met je eigen wandelgroepje. Ook heeft elke organisatie zijn eigen basecamp als eindbestemming, en voelt het dus alsof je als een van de weinigen op de vulkaan bent. Wij waren met een groep van 6 man aan het lopen. Daarbij nog een gids, en in totaal een stuk of 4 porters. Deze porters liepen wel op hun eigen tempo vooruit, dus alles wat je nodig hebt tijdens de wandeling moet je zelf bij je dragen

Tips

Na de zonsondergang werd het ook snel koud op de berg, en kwamen de laagjes kleding tevoorschijn. Onderschat zeker niet hoe koud het is op die hoogte! Wij hadden 2 lagen kleding over onze benen, en 4 op ons bovenlichaam. Daarnaast zijn een buff, handschoenen en een muts ook geen overbodige luxe. Het verschilt per organisatie of je je tent, matje en slaapzak zelf meeneemt, of dat het al op de berg staat, en blijft staan. De organisatie waarmee wij onze hike deden verzorgden deze spullen, maar namen het wel steeds mee de berg op en af. Hierdoor wordt het materiaal niet continue blootgesteld aan de elementen en is het in redelijk goede staat. Om deze spullen te dragen kan je een porter inhuren voor $50USD ($25 omhoog en $25 omlaag). Wij hebben dit ook gedaan, voor de porters is dit een heel mooi bedrag om in 2 dagen te verdienen, en trust me, je wilt met deze steile klim (ongetraind) niet teveel zelf op je rug dragen!

Voor deze klim heb je wel een basic niveau van fitheid nodig, en gaat de wandeling je waarschijnlijk wat spierpijn opleveren na de daling (die overigens een stuk sneller gaat!). Xander en ik zijn beide niet de grootste sportievelingen, en hebben de wandeling op onze running Nike’s gedaan. Dit ging helemaal prima, ondanks de bezorgde blikken van andere reizigers die we vóór de klim spraken. Wandelschoenen worden aangeraden, en zijn vaak wat hoger. Dit helpt met het beschermen van je enkels, maar wij vonden het niet waard deze schoenen de hele reis voor één hike mee te zeulen. Achteraf gezien heb ik daar ook helemaal geen spijt van. Wat belangrijk is dat je schoenen dicht zijn, goede zolen hebben, en een goed profiel.

Als laatste zou ik je willen aanraden je hotel aan te houden in Antigua tijdens de hike. Hoewel je er een nacht niet zal verblijven is het toch ontzettend lekker als je bij terugkomst (wat redelijk vroeg in de ochtend is) meteen een douche kan nemen. Wij hadden dit niet gedaan en hebben daar achteraf wel spijt van gehad omdat we nog een paar uur moesten wachten voor we konden inchecken. Als alternatief zijn we naar Hotel Casa del Parque gegaan om voor 40gtq. p.p. gebruik te maken van de openbare douche en het zwembad.

Lijkt het jou ook wat om deze klim te wagen? Neem vooral een kijkje bij Old Town Outfitters in Antigua. Wij hebben via hen onze hike gedaan. We hadden een goede gids, die heel heel goed een passend tempo aanhield, goed engels sprak, en het een en ander kon vertellen over de omgeving.

Wij hebben onze complete reis door Guatemala geregeld bij Better Places. Hun lokale reisagent in Guatemala heeft deze reis samen met ons uitgestippeld en vervolgens alles voor ons geboekt. Zo konden wij ons richtten op het leukste onderdeel, de reis zelf!

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT